Чому безкоштовний хостинг Google Firebase для статичного блогу це чудово

Вже давно минули часи, коли безкоштовний хостинг асоціювався з маленькою швидкістю та цілою торбою усіляких обмежень. Деякі мої клієнти досі вважають, що безкоштовні сервіси небезпечні, адже ніколи не знаєш, що залізе до голови тому провайдерові: зненацька змінить правила й захоче отримати якусь делікатну послугу, як це буває в кіно про сицилійську мафію. Сьогодні безоплатно користуєтеся хостингом, а завтра вашими персональними даними будуть жваво торгувати на чорному ринку.

Безкоштовний хостинг може викликати в людей огидне почуття неспроможності й безгрошів'я. Їм здається, якщо хто-небудь дізнається, що їх сайт працює саме без грошей, то це вдарить по іміджу. Самоповага отримає добрячого копняка, настрій зіпсується, друзі відвернуться, дружина піде, діти перестануть розмовляти, сусіди не будуть вітатися, життя піде шкереберть і одного дня вони прокинуться в жалюгідному лахмітті під мостом.

Щодо прокинуться під мостом це звичайно жарт, але забобони в людей бувають різні. З цими забобонами треба боротися. Не всі безкоштовні сервіси однаково некорисні, й безкоштовний сир буває не тільки в мишоловці. Давайте-но подивимось уважніше на Google Firebase.

На головній сторінці проєкту вказано, що сервіс допомагає командам, що розробляють мобільні або ж веб-додатки, прийти до успіху. Google пропонує користуватися їхньою аналітикою, базами даних, отримувати звіти про збої, обмінюватися повідомленнями та ще цілу купу інших інструментів, заради того, щоб розробники зосередилися на своїх користувачах. Усі сервіси Firebase зв'язані поміж собою, тому ними зручно користуватися, запевняє найбільший пошуковик у світі.

Рецепт успіху, на думку Google, простий - запиляєте до їхнього сервісу свій додаток і всі члени команди, включаючи маркетологів та менеджерів, будуть вирішувати свої завдання не відходячи від каси. Хочете A/B-тестування? Жодних проблем, цей інструмент вже вбудований. Хочете помоніторити продуктивність та навантаження? І це не проблема, все працює з коробки. Хочете зробити просту й безпечну автентифікацію? Будь ласка, обирайте на свій смак. Краєм вуха чули щось про машинне навчання й хочете трохи погратися з прогнозуванням поведінки користувачів? Google обіцяє допомогти із цим.

А що там з приводу безкоштовного, швидкого та захищеного хостингу? Такий інструмент теж передбачений. За допомогою Firebase Hosting можна без зайвого клопоту розгорнути односторінковий веб-додаток на React чи Angular, цільову сторінку мобільного додатку, лендінг або статичний блог. Сайт Merry Freelance теж туди переїхав, до речі, й поки проблем не виникає.

Отже, які там умови для безкоштовного користування? Ліміти дуже щедрі, звичайні провайдери беруть за таке від 3 до 6 доларів. Самі подивіться: ви отримуєте 1GB вільного місця й можете ганяти туди-сюди трафік до 10GB на місяць. Для статичного блогу одного гігабайта це забагато, а щоб витратити весь місячний трафік, потрібно гарненько попотіти, але все одно не зможете.

Після нескладної верифікації можна прикрутити власне доменне ім'я, щоб не користуватися службовими: ім'я-вашого-проєкту.firebaseapp.com чи ім'я-вашого-проєкту.web.app. Безкоштовний SSL-сертифікат від Let's Encrypt автоматично причіпляється до вашого сайту, як у всіх інших хостерів. Також Google використовує свої глобальні CDN для прискорення завантаження. Одним словом, все зроблено дуже зручно й не забирає багато часу на налаштування та розгортання усього цього хазяйства окремо.

Якщо у вашого статичного блогу є обробники форм зворотнього зв'язку на PHP, то доведеться від них піти. В опису Firebase Hosting вказано, що сервіс створений для сучасного розробника. Тому ніякого вам PHP, тільки хардкор і тільки хмарні функції та мікросервіси для динамічного контенту. Особливих складнощів для підключення форми зворотнього зв'язку немає: пишемо невеличку функцію для обробки даних на javascript, підключаємо форму до Firebase Database, а потім читаємо ці користувацькі дані у себе в адмінці або пересилаємо сторонніми сервісами кудись на email. Безкоштовний план дозволяє зробити 125 тисяч викликів функції на місяць. Чи потрібно доводити, що це дуже великодушно з боку Google.

Після всіх цих приємностей, хіба може здатися, що безкоштовний хостинг від Google розрахований тільки на аматорів? Звичайно ж ні. Самий факт паркування вашого сайту в такого першорозрядного провайдера, вже буде говорити багато про що. У футері можна з гордістю написати жирним шрифтом - мій блог розміщений на Google. Нехай вам всі заздрять і мріють про співпрацю.

Забобони заважають жити й не дають технологіям розвиватися. Хтозна, може через кілька років Google сам буде нам платити за те, щоб ми розміщували веб-додатки на їх хостингу. Було б непогано.

Коментарів:

Коментарі неавторизованих користувачів перед публікацією проходять премодерацію