Вибір движка для інтернет-магазину

Інтернет-магазин завжди починається з вибору движка. Якщо звичайному сайту все одно, на чому працювати, аби контент додавався і показувався, то з електронною комерцією трохи складніше. Як мінімум, знадобляться кошик і особистий кабінет користувача. Магія в інтернет-магазинах відбувається після натискання на кнопку "купити" - починають обертатися шестерні оформлення й доставки товару.

Можна торгувати без усіляких движків на звичайному лендінгу. В ручному режимі, через менеджера, як на базарі. Натисніть на кнопку замовити - спливе віконце з проханням залишити телефон або email. Потім з клієнтом зв'яжуться, обговорять деталі замовлення, способи оплати й доставки. Нормальне рішення для тих у кого невеликий бізнес або один різновид товару. Бізнес? Так, бізнес. Електронний? Начебто, електронний. Усі задоволені.

Ідеальних движків і торгових платформ не буває, кожен допрацьовується під конкретні запити. Базовий функціонал у всіх однаковий: вміють зберігати інформацію про клієнтів, дарують знижки й купони, визначають методи оплати та способи доставки. Пропонують покупку без реєстрації в один клік і нескінченне число категорій, що налаштовуються. Перевіряють наявність товару, ведуть складський облік, відстежують рух замовлення, справляються з SEO, видають аналітику й звіти. Редагують зовнішній вигляд сторінок і змінюють розташування елементів.

Керувати товарами не завжди легко, у кожного движка свій підхід, тому розібратися непросто. Магазини складні у використанні, очевидні речі часом налаштовуються всупереч здоровому глузду. Без навичок веб-розробки полагодити сайт не вийде. Деякі движки вимагають пильного догляду, інші ж до непристойності ненажерливі й поглинають системні ресурси. Запустити магазин, щоб працював довгий час без пригод, завдання нелегке. Навантаження доведеться моніторити, інакше зі сторінок, що повільно відкриваються, покупці підуть в інше місце. Написання плагінів і модулів коштує недешево, це саме специфіка електронної комерції.

Движки умовно розподіляються на комерційні й вільні, готові й самописні. Вибір залежить від бюджету й потреб замовника. Кожна веб-студія або фрілансер будуть наполягати на платформі, з якою працюють, в якій найкраще розбираються. Сперечатися про переваги та недоліки конкретних движків - справа непродуктивна. Як розробник, віддаю перевагу open-source рішенням: Prestashop, Opencart, Magento, WooCommerce. Однак, з інтересом стежу за оновленнями в комерційному секторі. Там багато цікавих ідей та рішень, які беру на замітку.

Обирайте движок, виходячи з потреб і технічного завдання. Не забувайте, що налаштування й обкатка магазину займають більше часу, ніж створення та запуск. Ставтеся критично до рекламних пропозицій, адже крім переваг у движка існують недоліки, або немає потрібного функціоналу. Спробуйте з'ясувати це заздалегідь, щодо вашого проєкту, аби з часом не довелося робити все з нуля.

Коментарів:

Коментарі неавторизованих користувачів перед публікацією проходять премодерацію